Memandangkan 2 org anak perempuan ebby pembawa Talasemia, membuatkan ebby lebih mengkaji mengenai penyakit ini

Apa itu Pesakit Talasemia & Apa itu Pembawa Talasemia?

Ok jom kita baca serba sedikit mengenai penyakit Talasemia (Penyakit Genetik Yang Membawa Maut)

Talasemia

Talasemia merupakan penyakit genetik sel darah merah
Pesakit Talasemia tidak dapat menghasilkan sel darah merah yang berkualiti dalam kuantiti yang mencukupi
Ini kerana gen yang mengawal penghasilan hemoglobin telah terjejas
Hemoglobin adalah satu protein di dalam sel darah merah yang berfungsi untuk membawa oksigen ke seluruh tisu-tisu di dalam badan kita

Bagaimana Talasemia merebak?

 Talasemia adalah penyakit genetik atau keturunan di mana anak mendapat gen Talasemia daripada ibu bapa.
 Ianya bukan penyakit berjangkit iaitu tidak boleh tersebar melalui darah, udara, air atau pun sentuhan fizikal.
 Lelaki dan perempuan mempunyai peluang yang sama untuk mendapat penyakit ini.
 Satu daripada 20 penduduk Malaysia adalah pembawa gen Talasemia.

Terdapat 2 jenis Talasemia yang utama iaitu Talasemia Minor (Pembawa Gen Talasemia) dan Talasemia Major (Pesakit Talasemia).
 Pembawa Gen Talasemia tidak menunjukkan sebarang masalah kesihatan tetapi seorang pembawa gen Talasemia boleh menurunkan gen Talasemia kepada anak-anaknnya
 Pesakit Talasemia Major akan menunjukkan tanda-tanda sejak  dari umur 3-18 bulan.Antara gejala tersebut adalah seperti badan sentiasa lemah dan resah, kesukaran bernafas, perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa, tumbesaran terbantut dan terdapat perubahan pembentukan pada muka apabila anak semakin membesar.

Tanda Dan Gejala Pesakit Talasemia
 Biasanya anak-anak pembawa Talasemia kelihatan normal sewaktu dilahirkan. Bagaimanapun, mereka akan mulai mengalami masalah anemia yang serius apabila mencapai usia di antara 13 hingga 18 bulan.
 Tubuh pucat,lemah, dan gelisah.
 Jaundis
 Anemia yang serius boleh menyebabkan kesukaran bernafas.
 Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa.
 Perubahan pembentukan tulang muka, pipi, dahi dan rahang yang tidak normal(tanda lewat).

Kesan Pesakit Talasemia

 Talasemia major merupakan penyakit yang serius dan jika tidak dirawat, boleh menyebabkan kematian kepada kanak-kanak yang berumur antara satu hingga lapan tahun. Sanggupkah kita melihat generasi yang bakal menerajui negara ini semakin berkurangan disebabkan oleh kelalaian kita sendiri yang mangambil mudah dalam ujian penyaringan darah? Oleh yang demikian, diharapkan kempen-kempen yang dijalankan dapat menyedarkan mesyarakat tentang risiko Talasemia dan pesakit-pesakit yang menghidap Talasemia dapat dibantu dengan sewajarnya agar dapat meneruskan kehidupan.

Pencegahan Penyakit Thalasemia

Terdapat langkah-langkah pencegahan untuk mengelakkan Talasemia dan perlu dilakukan oleh pasangan yang hendak mendirikan rumah tangga sebagai langkah keselamatan.
✔ Perlu menjalani penyaringan darah bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga menghidap Talasemia
✔ Sekiranya anda mempunyai ciri Talasemia dan ingin berkahwin, anda perlu bersikap terbuka dan berbincang mengenainya dengan pasangan anda. Bakal pasangan anda perlu menjalani ujian darah untuk mengetahui sama ada dia juga mempunyai ciri Talasemia atau tidak
✔ Jika kedua-dua pasangan membawa ciri Talasemia, mereka perlu mendapatkan nasihat dan keterangan lanjut mengenainya dengan penghadiri kaunseling genetik . Ini perlu kerana sekiranya kedua-dua pembawa gen Talasemia berkahwin, kemungkinan besar anak yang dilahirkan merupakan pesakit Talasemia major yang boleh membawa maut.
Penyakit Talasemia adalah diwarisi melalui autosomal recessive inheritance. Jadi, sekiranya ibu dan bapa adalah pembawa defective gene tersebut, kemungkinan anak yang dilahirkan normal adalah sebanyak 25%, kemungkinan anak adalah pembawa (dikenali sebagai talasemia minor) adalah 50% dan kemungkinan anak adalah pesakit (dikenali sebagai talasemia major) adalah 25%.

Rawatan Kepada Pesakit Talasemia

 Pesakit perlu menjalani transfusi darah berterusan setiap bulan.
 Transfusi darah berterusan akan menyebabkan pengumpulan zat besi di dalam organ penting badan seperti hati, jantung, dan kelenjar endokrin yang akhirnya merosakkan fungsi organ-organ tersebut.
 Rawatan penyingkiran zat besi berlebihan perlu dilakukan dengan suntikan ubat Desferrioxamine.
 Pemindahan sum-sum tulang sekiranya ada penderma yang sesuai di kalangan keluarga.

Bagi seseorang yang mempunyai masalah Talasemia, tidak digalakkan mengambil supplement yang mengandungi zat besi atau Iron yang tinggi. Ini adalah kerana ianya tidak akan membantu dalam meningkatkan Hb, bahkan ia mungkin membawa kemudaratan kerana mengambil sesuatu zat yang berlebihan dan tidak digunakan mungkin akan merosakkan organ-organ dalam badan.

Vitamin yang diperlukan oleh pesakit ialah:
Vitamin B Complex – membantu dalam meningkatkan tenaga dan diperlukan untuk membina sel darah merah
Vitamin E – sebagai antioxidan yang membantu melindungi sel darah merah
Ostematrix – vitamin yang akan memberi manfaat kerana ia membantu meningkatkan tenaga
ESP – protein membantu dalam pembinaan sel-sel baru dalam tubuh badan, ini termasuklah sel-sel darah merah juga mampu meningkatkan tenaga
Vivix – merupakan vitamin yang terbaik untuk pesakit talasemia kerana Vivix cukup baik untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas, memperbaiki DNA.

✴✴✴ NOTA PENTING
Penggambilan Vitalea Iron Formula, Zinc Complex dan Alfalfa tidak digalakkan untuk pesakit Talasemia.

“CEGAH SEBELUM PARAH!”

Hubungi saya SID sah seluruh Malaysia

Posted via Blogaway

By EbbyRich

Seorang isteri dan ibu kepada 4 orang puteri dan seorang putera yang ingin membantu orang ramai untuk membantu lebih ramai orang untuk lebih sihat disamping menjana pendapatan bersama-sama

One thought on “Rawatan Talasemia secara Semulajadi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *