“Anak-anak adalah anugerah Tuhan, diutus hari demi hari untuk berkhutbah tentang cinta, harapan dan perdamaian.” – James Russell Lowell

Bayi adalah satu keajaiban terbesar dalam hidup sebagai pengikat kasih sayang antara anda dengan pasangan anda. Apabila anda bersedia untuk memasuki fasa baharu sebagai ibu bapa dalam hubungan anda, bersedialah untuk menemukan makna baharu bagi cinta; cinta yang tidak bersyarat dan tidak mementingkan diri sendiri.

Memulakan sebuah keluarga dan menyediakan diri antara satu sama lain untuk menyambut kehadiran orang baharu memerlukan banyak persediaan, usaha dan komunikasi bagi membina sistem sokongan yang kuat.

Binalah asas yang kukuh untuk keluarga yang sihat dan bahagian dengan membuat perancangan awal.

Bersedia Untuk Menyambut Bayi Anda 

Baby Or Beer?

 • Berbincang dengan pasangan anda sama ada ingin memulakan keluarga sekarang atau 1,3 atau 5 tahun akan datang.
 • Periksa kewangan anda – adakah anda sudah bersedia dari segi kewangan?
 • Menyediakan diri antara satu sama lain secara fizikal – mengekalkan berat badan yang sihat bagi mengelakkan ketidaksuburan.
 • Memikirkan tetang penjagaan bayi – pengasuh, ibu bapa / mertua dan lain-lain
 • Merancang kerjaya – adakah anda berdua akan terus bekerja atau membuat pekerjaan sambilan, siapa yang akan menjaga bayi pada sebelah malam dan sebagainya
 • Pertimbangkan jika anda berdua sudah bersedia untuk menghadapi gaya hidup baharu.

Kesihatan Fizikal

Kehamilan mungkin mudah untuk sebilangan orang, tetapi kepada sebilangan yang lain ia merupakan satu perjuangan. Berikut adalah 7 perubahan gaya hidup yang mudah untuk membantu anda meningkatkan peluang mengandung.

7 Cara Meningkatkan Peluang untuk Hamil

1. Tidur awal dan dapatkan cukup rehat

 • Tidur membantu anda untuk berehat dan mengawal perubahan mood. Ia juga menghasilkan hormon liptin yang mempengaruhi ovulasi dan kitaran haid.

2. Bersenam secukupnya

 • Senaman berimpak rendah seperti berjalan pantas, bermain golf atau aerobiks ringan dapat membantu anda mengekalkan berat badan yang sihat dan meningkatkan peluang untuk hamil. Berat badan yang berlebihan atau obes mengurangkan peluang untuk hamil, selain meningkatkan risiko keguguran, diabetes gestasi dan tekanan darah tinggi

3. Relaks, bertenang

 • Tekanan boleh mengubah kitaran ovulasi dan pengeluaran hormon, seterusnya mengurangkan keupayaan anda untuk hamil. Bertenanglah dan biarkan ia berlaku secara semulajadi.

 4. Jaga kebersihan bahagian intim

 • Jangkitan yis (kulat) dan bakteria di kawasan intim wanita boleh menjejaskan kesuburan. Oleh itu gunakan produk pembersihan yang baik dengan herbal dan minyak semulajadi untuk menghilangkan kotoran dan bakteria berbahaya secara lembut tanpa menjejaskan bakteria yang baik

5. Bertukar kepada tuala wanita antibakteria

 • Semasa haid, tahap pH kawasan intim anda akan menjadi lebih beralkali dan mudah terdedah kepada jangkitan bakteria. Beralih kepada tuala wanita antibakteria, anti-jangkitan dan anti-kelembapan boleh meningkatkan peluang untuk hamil.

6. Pastikan kitaran haid yang tetap 

 •  Elemen paling penting untuk hamil ialah memastikan haid anda sihat dan tetap. Tanpa kitaran yang tetap, bukan sahaja sukar menentukan tempoh masa ovulasi anda, tetapi ia juga bermakna pengeluaran telur anda lebih perlahan.

7. Lindungi kesuburan lelaki

 • Nasihati pasangan anda supaya tidak meletak telefon pintar di poket depan atau di tali pinggang – atau di mana sahaja yang hampir dengan alat sulitnya – bagi mengelakkan sperma daripada terdedah kepada gelombang elektromagnet dan haba. 

Menentukan Jendela Kesuburan Anda

Masa merupakan elemen paling penting bagi pasangan yang merancang untuk hamil. Jendela kesuburan setiap wanita adalah berbeza, tetapi jangan bimbang, berikut adalah beberapa tip bagaimana untuk mencari jendela kesuburan anda berdasarkan kitaran haid anda.”

 • Ovulasi biasanya berlaku 2 minggu sebelum haid berikutnya. Jika haid anda tetap, anda boleh meramalkan tempoh ovulasi anda dengan tepat.
 • Kira-kira 6 hari sebelum ovulasi adalah tempoh paling optimum untuk mencuba untuk hamil. Peluang untuk hamil dalam tempoh 3 hari sebelum ovulasi dan semasa ovulasi adalah sebanyak 27-33%
 • Semasa ovulasi, mukus faraj biasanya lebih licin dan jernih.
 • Dapatkan aplikasi pengesanan haid pada telefon pintar anda untuk merekod kitaran haid anda, menentukan ovulasi dan jendela kesuburan anda, seperti Period Calendar, Period Tracker, MonthPal dan My Cycles.

“Ketidaksuburan melibatkan kira-kira 15% daripada penduduk Malaysia dan kira-kira 50-80 juta penduduk dunia. Ia merupakan satu masalah yang sangat biasa!”

Bagaimana Jika Saya Tidak Hamil Selepas 6 Bulan?

Berikut adalah apa yang anda perlu tahu tentang ketidaksuburan.

Pernahkah anda mengalami kesukaran untuk hamil walaupun selepas mencuba untuk beberapa bulan? Mungkin anda juga telah mencuba pelbagai teknik, posisi dan cara, tetapi masih tidak berjaya? Adakah ia normal? Ebby akan membantu anda menjawab soalan-soalan berikut :

Apakah ketidaksuburan?

Ketidaksuburan adalah :
 • Ketidakupayaan untuk hamil setelah mencuba selama 1 tahun untuk mereka yang berumur 35 tahun ke bawah.
 • Ketidakupayaan untuk hamil setelah mencuba selama 6 bulan untuk mereka yang berumur 35 tahun ke atas.
Apakah ketidaksuburan bergantung kepada jantina?
Bertentangan dengan kepercayaan biasa, ketidaksuburan bukan semata-mata isu wanita, tetapi merupakan masalah yang dihadapi oleh lelaki dan juga perempuan. Menurut persatuan Perubatan Reproduktif Amerika, kira-kira 40% daripada ketidaksuburan bgi pasangan sebenarnya atau disumbangkan oleh lelaki.
Sebab-sebab ketidaksuburan:
 • Umur (>38 Tahun)
 • Kitaran haid yang tidak teratur
 • Hormon tidak seimbang (lelaki dan wanita)
 • Jumlah sperma rendah / morfologi (bentuk kepala) / motiliti (kelajuan sperma)
 • Kerosakan tiub
 • Keabnormalan rahim / uterus

Mengatasi Ketidaksuburan

Apakah yang boleh dilakukan jika anda masih tidak hamil selepas beberapa tahun?

Apakah terapi konvensional yang boleh didapati di hospital / pusat rawatan?

Perubatan Tradisional Cina (TCM) – Dua Kali Lebih Berkesan!

Menurut satu tinjauan di dalam jurnal Complementary Therapies in Medicine, wanita yang dirawat dalam perubatan tradisonal Cina dalah dua kali lebih berkemnungkinan untuk hamil dalam tempoh 4 bulan berbanding mereka yang menjalani IVF atau mengambil ubat kesuburan.
Sejak zaman purba, orang Cina telah menggunkan herba untuk menyuburkan badan, menguatkan tenaga ‘qi’ dan memulihkan keseimbangan dalam sistem organ untuk kesihatan yang optimum. Jika anda mengalami ketidaksuburan – lelaki atau wanita – memulihkan badan anda dengan perubatan tradisional Cina mungkin akan memberi banyak manfaat dan juga boleh meningkatkan kessihatan umum anda.
Kelebihan Perubatan Traditioanal Cina
 • Bahan-bahan / herbal semulajadi dengan sedikit atau tiada kesan sampingan
 • Berkesan dan selamat
 • Rawatan holistik untuk seluruh badan
 • Mensasar dan merawat masalah dari akar, bukan hanya gejala

Selain itu, Shaklee juga mempunyai produk yang selamat digunakan untuk membantu merawat masalah kesuburan di kalangan pasangan

Untuk Isteri

 • GLA Complex – Membantu badan wanita untuk menghasilkan ‘cecair kesuburan’ yang berfungsi memberi ruang untuk sperma untuk terus hidup di dalam tiub fallopio sehingga 5 hari. Ia juga mengatur kitaran haid bagi memudahkan wanita mengetahui waktu ovulasi (subur) sekaligus meningkatkan lagi peluang untuk hamil.
 • Alfafa Complex – Membantu dalam hal-hal kewanitaan. Membantu mengurangkan keputihan sekaligus merapatkan vagina.
 • B Complex – Mengandungi asid folik yang amat diperlukan bagi wanita yang merancang untk hamil. Asid folik di awal kehamilan amat penting utnuk mengelakkan bayi dari mengalami spina bifida (sumbing tulang belakang). 
 • ESP (Energizing Soy Protein) – Membantu untuk membaiki dan membentuk tisu rahim. Selain itu ESP juga membantu penghasilan sel ovum dan sel sperma yang berkualiti sekaligus meningkatkan kesuburan dan peluang untuk hamil.

Untuk Suami

 • Vitamin E Complex – Lebih dikenali sebagai “VITAMIN CINTA”.  Kebanyakan lelaki yang mengambil Vitamin E sekurang-kurangnya seminggu sekali akan mempunyai tenaga yang lebih dan menikmati hubungan suami isteri berbanding yang tidak mengamalkan vitamin E. Manakala bagi wanita pula, pengambilan vitamin E sekurang-kurangnya selama 3 bulan akan membantu meningkatkan “sexual desires” dan menikmati hubungan cinta dengan lebih baik. Antioksidan yang seimbang dalam  vitamin E menghalang penghasilan radikal bebas akibat stress. Nitrik oksida pula membantu melancarkan peredaran darah pada alat sulit lelaki dan membantu ereksi dengan lebih baik. Oleh itu,vitamin E amat membantu kaum lelaki yang mengalami tekanan kerja dan masalah kesihatan. 
 • Zinc Complex – Membantu dalam pembangunan organ-organ seks dan menguatkan sperma. Hal ini menghasilkan sperma lebih kuat dan berkualiti.
 • Coq Health – Untuk kesuburan lelaki yang mempunyai masalah kualiti sperma. Terdapat kajian yang menunjukkan lelaki yang mengambil CoQ10 selama 6 bulan didapati kualiti air mani dan kuantiti sperma didapati bertambah. Didapati juga kuantiti sperma yang aktif juga bertambah di dalam lelaki yang mengamalkan CoQ10. Coqhealth Shaklee mempunyai fungsi antioksidan. Coq Health juga bertindak membekalkan tenaga kepada sperma. Keadaan ini meningkatkan pergerakan sperma. Sperma yang aktif meningkatkan kebarangkalian untuk bersenyawa dengan ovum.

Jadi, ingat kita hanyalah mampu merancang

Tuhan yang pemberi Rezeki.

Berminat untuk membeli SET KESUBURAN SHAKLEE boleh tekan pada gambar di bawah…

 Set Tanpa Zinc Complex & CoQ Complex
Set Tanpa Zinc Domplex & CoQ Health Tablet

Ops Bulan September ni ada Promosi Cantik

Boleh hubungi Ebby untuk dapatkan PROMO buy 6 free 1

or buy 2 get 5% less

email : ebby.shaklee@gmail.com
whatsapp : 012-9569686

Testimoni Set Kesuburan Shaklee:

Alhmdllh…..disini sya nk kngsi skit pnglman sya….setelah sthun sya mndrikn rmh tngga sy blm dkrniakn chaya mata….dan dua bln y lps sy cba set ksbrn shaklee berkat doa n sabar sy akhrye smlm sy ada brta gmbra…sy dsahkn hmil 5mnggu……doakn sy dan kdgn slmat ye..
Hi Dearies,
Saja nk share testimoni kt sini… Saya berkahwin hampir setahun…. saya mula ambil produk shaklee utk kecantikan kulit bermula april tahun lepas.. selepas saya berkahwin saya ambil ESP, vitamin E & Shaklee Collagen.. ada juga ambil GLA Complex utk period saya…. sejak berkahwin saya dan suami memang selalu je travel… kadang2 atas urusan kerja… kadang2 jalan2 je… Belum terfikir nak ada baby.. walaupun kami x pernah merancang.. mungkin belum ada rezeki..
Tapi.. lepas tengok kawan2 yang baru je kawin… terus je preggy.. membuatkan saya mula merasa yang saya pun teringin utk mengandung. Memang tak nak tunggu lagi… April lepas…saya contact ibu saudara saya merangkap shaklee distributor.. dia cadangkan saya ambil vitalea, b complex dan vitamin C di samping meneruskan GLA complex… untuk suami ambil vitamin E & Zinc utk kesuburan lelaki…
Harini, sudah 1mnggu period saya lewat… tekak mula rasa mual, pinggang rasa lenguh2… saya rasa pelik.. pagi tadi… sebelum mandi… saya terdetik utk cuba buat upt… memang ada je simpan dalam laci, since saya ni memang bekerja di hospital. Lepas saya titikkan urine pada alat tu… saya biarkan je.. dan pergi mandi…. lepas dh siap mandi… saya lihat sekali imbas je alat tu..saya terkejut sbb ‘positive’ saya terus kejutkn suami saya…die sangat teruja..tak tau nak cakap apa…smpai je di tempat kerja..saya recheck,but still same ‘positive’…. Then saya ke gyne dctor utk scan.. alhamdulillah… janin sudah terbentuk dan berkeadaan amat baik di dalam rahim saya…
Alhamdulillah sekali lagi…. saya hamil selepas 2 bulan selepas mengamalkan set kesuburan Shaklee utk suami & isteri… kawan2 yang sedang mencuba jangan berputus asa ya… lambat atau cepat itu semua atas rezeki masing2.. yang penting Usaha… 

ALHAMDULILLAH, sy dh hamil dgn shaklee selama 2thn setengah menanti, sy period x teratur, ada cyst & pcos…shaklee amat membantu slps 5bulan sy amalkan dgn konsisten di samping masih menjalani rawatan pakar fertility…Doc fertility saya pun kagum n katakan ya kpd shaklee amat bagus utk membantu masalah kesuburan sy. Sy bersyukur dgn rezeki yg dikurnikan ole Allah pd bulan Shaaban ini…sy penah share di group ni dulu ttg pcos yg sy alami…Alahamdulillah kite hya usaha, hyatuhan yg tentukan rezeki kite..cume cpt & lmbt shj…jgn lupa utk berdoa tanpa jemu kpdNYA…sy doakan kalian yg mengalami masalah seperti sy jugak bole mengamalkan ape yg sy amalkan di dalam video ini…REZEKI ALLAH INI AMAT BEHERGA BUAT SY (^_^)
Moga kalian dpt mendoakan sy & baby ini sihat & selamat dilahirkan kelak…AMIN

ok sebelum berundur diri, video dibawah ni khas buat mereka yang ada masalah HAID tidak teratur,
jom tengok

By EbbyRich

Seorang isteri dan ibu kepada 4 orang puteri dan seorang putera yang ingin membantu orang ramai untuk membantu lebih ramai orang untuk lebih sihat disamping menjana pendapatan bersama-sama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *