Korang tahu MLM?mesti pernah dengar kan? tapi bukan Maharaja Lawak Mega ok..bila sebut MLM (Multi-Level Marketing) semua pakat duk cebek, duk hina pun ada, KENAPA? MLM selalu tipu orang ye? MLM tindas orang katanya? ye ke?
Sebenarnya MLM ni sangat dekat dengan ‘direct selling’, ‘pyramid system’, atau ‘referral marketing’..jadi orang selalu keliru. dekat tak bermakna sama ye!.
Dulu kan kita dikecohkan dengan sistem dan skim piramid yang menipu duit orang ramai dan sejak dari itu, MLM dipandang buruk dimata masyarakat. Jangan salah faham ye, ianya adalah sistem yang berbeza sama sekali.

APA ITU MLM?

MLM adalah salah satu cabang pemasaran dimana kuasa pemasaran bukan sahaja bergantung kepada penjualan seseorang tetapi juga penjualan ‘downline’ orang yang mereka rekrut. 
Kiranya, jika anda seorang ahli perniagaan MLM, anda bukan kena fokus pada penjualan produk sahaja, tetapi anda bertanggungjawab untuk merekrut ahli lain dibawah anda (downline) dan membantu orang tersebut berjaya seperti anda (duplikasi). Sekiranya jualan anda melambung tinggi ke langit, tetapi satu downline pun tak ada, anda tidak akan dapat naik dan maju ke peringkat seterusnya. Bahasa mudahnya, jangan ‘makan sorang’ hehe sama-sama naik dan merasa kejayaan.

APA SEBENARNYA MLM?

Masih tak jelas? sama macam sistem piramid? ok gini adaa terangkan..
Dalam sesebuah syarikat, ada CEO kan, bawah dia ada Naib presiden lah, ketua pemasaran dan sebagainya..jika anda orang yang bekerja dengan syarikat boleh gambarkan kan..ni contoh
Jika anda perhatikan, ini seakan-akan sistem piramid. Kedudukan anda dalam syarikat menentukan berapa banyak anda dibayar (gaji) betul tak? Dalam gambar ni pastinya ‘Chairman” mendapat bayaran paling lumayan sebab dia diatas berbanding staf biasa dibahagian bawah sekali. Bayaran anda pula adalah tetap dan tidak berubah, jadi apa caranya nak dapat bayaran lebih? Sekiranya ada diantara mereka yang berhenti, atau dipecat contohnya, jawatan nya akan kosong, jadi ada peluang untuk naik kan, barulah ada peluang untuk dapat gaji lebih besar.

APA BEZA DENGAN MLM?

 Sekali pandang, macam sama je..macam bentuk piramid je jugok..

macam bentuk piramid jugak kan? Ada kepala, ada level bawah sama macam syarikat tadi. Tapi apa bezanya? Siapa yang paling banyak mendapat bayaran disini? adakah selamanya orang yang berada diatas tu?

Dalam MLM, anda dibayar bedasarkan jumlah kerja/jualan yang anda lakukan bukan berdasarkan kedudukan anda. adil lah kan? Sekiranya anda jadi ‘individual’ tu tapi anda tak buat sebarang jualan, anda tidak akan layak dibayar 1 sen pun. Sebaliknya, jika anda di level 3 ke 4 ke 10 ke tetapi anda lakukan jualan, dan rekrut lebih ramai downline, anda akan dibayar berdasarkan kerja anda.  Bukan sebab anda di level 3 ke 4 ke 10 tadi. Dah banyak kes, downline jauh lebih besar bayarannya berbanding upline tau. Sebab apa? sebab downline rajin.Nampak kan beza syarikat tadi dengan MLM


”Dalam MLM, anda menentukan bayaran anda, dalam syarikat korporat atau sistem piramid, bayaran anda dikawal oleh orang atasan atau kedudukan anda”

ADAKAH SHAKLEE SYARIKAT MLM?

YA. Shaklee merupakan syarikat MLM yang berdaftar dan mendapat kelulusan ok..

”Apabila Dr Forrest C. Shaklee, dan dua lagi anak beliau , Forrest Jr. dan Lee Shaklee, membuka Shaklee Corporation pada tahun 1956, bagi tujuan memasarkan makanan tambahan , mereka telah mewujudkan satu pelan pemasaran untuk membantu sesiapa sahaja menjana pendapatan berdasarkan prestasi/kerja mereka serta prestasi pasukan jualan mereka (downline). Model perniagaan baru dipanggil “Multi Level Marketing.” Ini adalah satu model baru dan belum digunakan oleh syarikat-syarikat atau operasi milik keluarga ketika itu”-sumber

Yang bagusnya, shaklee ni bukan paksa-paksa tau..sebaik sahaja anda jadi ahli shaklee anda boleh:

  1. Sekadar menjual produk tanpa merekrut orang
  2. Menjual produk dan merekrut ahli dibawah mereka

Lazimnya, orang yang direkrut adalah pengguna shaklee atau pelanggan mereka juga. Ini usaha yang sangat berbaloi sebab ianya mengajar kita untuk menjadi  Semakin berjaya ’empayar’ anda, semakin banyak lah juga pemimpin jualan yang anda berjaya didik dan lahirkan.

seorang usahawan dan memupuk sifat kepimpinan.

Network or multi-level marketing means that you sell a lot of products to a lot of people, and you develop and train some of those people to be on your teamwho sell a lot of products to a lot of people, and develop and train some of those people to be on your/their team, and so on and so on….you are multiplying yourself while developing and improving your own leadership skills – it’s a win-win. Anyone on your team has the ability to be more successful than YOU.

Jelasnya, jika anda memilih no2 tu bayaran anda lebih besarlah..bidang tugas lebih besar, tanggungjawab lebih banyak, jadi layaklah dapat bayaran lebih kan?

Kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya kan? Usaha keras pasti hasilnya lebih lumayan

dan macam mana ebby terjebak dengan shaklee? nanti ebby cerita untuk next entri!

Berminat nak jadi sebahagian dari keluarga Shaklee Ebby..insyaAllah…ebby bantu kamu untuk bantu orang-orang lain juga berjaya…
tekan butang bawah ni!

By EbbyRich

Seorang isteri dan ibu kepada 4 orang puteri dan seorang putera yang ingin membantu orang ramai untuk membantu lebih ramai orang untuk lebih sihat disamping menjana pendapatan bersama-sama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *