Image result for darah

10 Fakta Menarik Tentang Darah

  1. Ketika dilahirkan, hanya ada kira-kira secawan darah saja dalam tubuh kita.
  2. Darah membentuk 7% daripada berat badan manusia.
  3. Sel darah merah membekalkan oksigen manakala sel darah putih pula mencari, menyerang dan membunuh segala organisma pembawa penyakit yang masuk ke dalam tubuh, terutamanya bakteria. Nanah sebenarnya berasal daripada sel neutrofil (yang membentuk 65-75% sel darah putih) yang mati selepas membunuh kuman.
  4. Satu pain darah yang anda dermakan cukup untuk menyelamatkan tiga nyawa lain.
  5. Susu lembu dicampur darah ialah salah satu makanan kesukaan masyarakat Masai di Afrika.
  6. Orang Moche (Peru), Scythia (Greek) dan nomad di Rusia meminum darah musuh pertama yang mereka bunuh dalam peperangan sebagai lambang keberanian dan kegagahan.
  7. Terdapat juga manusia yang mempunyai perangai pelik iaitu suka menghisap darah daripada luka seorang manusia lain.
  8. Lelaki mempunyai lebih banyak darah berbanding wanita. Dianggarkan terdapat 4.7 hingga 6.6 liter darah dalam tubuh seorang lelaki manakala perempuan, 3.8 hingga 5.7 liter.
  9. Pada 1928, William Harvey dari Universiti Cambridge telah diisytiharkan sebagai manusia pertama yang mengetahui tentang peredaran darah di dalam tubuh manusia. Namun ramai saintis Eropah tahu bahawa saintis Islam bernama Ibnu Nafis Ali Bin Abi al-Hazamal-Quraisy telah menulis tentang perkara itu 300 tahun lebih awal daripada Harvey.
  10. Kemudian air mani itu Kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu Kami jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu Kami jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu Kami bungkus dengan daging. Kemudian Kami jadikan dia makhluk yang (berbentuk) lain. Maka Maha Sucilah Allah Pencipta yang Paling Baik.” – Surah Al-Mukminun : 14.

Rekod Dunia: 
Apabila dia memerlukan 13 liter darah untuk sesuatu pembedahan pada umurnya 13 tahun, James Harrison berikrar akan mula menderma darah bila berumur 18 tahun. Warga Australia itu menjadi pemegang rekod dunia apabila dia telah menderma darah lebih 1,000 kali dan menyelamatkan dua juta nyawa. Ini kerana darah Harrison mempunyai antigen istimewa yang menyembuhkan penyakit rhesus.
DAPATKAN VITAMIN SHAKLEE DARIPADA E.M
WHATSAPP : 012-956.9686
EMAIL : ebby.shaklee@gmail.com

By EbbyRich

Seorang isteri dan ibu kepada 4 orang puteri dan seorang putera yang ingin membantu orang ramai untuk membantu lebih ramai orang untuk lebih sihat disamping menjana pendapatan bersama-sama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *